ΔΡ ΜΑΡΙΑ ΧΑΛΚΟΥ

Εξαιρετική συμβολή στην ανάδειξη του θαυμαστού κόσμου της βυζαντινής μαθηματικής επιστήμης!

Η Μαρία Χάλκου γεννήθηκε στον Πειραιά το 1952 και προέρχεται από οικογένεια με κοινωνικές ανησυχίες. Έχει νυμφευτεί τον επίσης Μαθηματικό Χρήστο Πύλια και έχει δύο γιούς και μία κόρη. Τον Ηλία Ζαφειρόπουλο που είναι Νοσηλευτής,  τον Δημήτρη που είναι απόφοιτος Σπουδών Διοίκησης Επιχειρήσεων και την Ελένη Πύλια, Διπλωματούχος ΣΕΜΦΕ-ΕΜΠ.

Αντλεί την καταγωγή της από την Αθήνα και τον Πειραιά, με απώτερη τη Νάξο, το Γαλαξείδι και τη Σάμο. Ο παππούς της Γιώργος Χάλκος μετανάστευσε στις ΗΠΑ κατά τον μεσοπόλεμο, ο παππούς Μιχάλης ήταν αυτοκινητιστής, η γιαγιά Ασημίνα Κορακίδη Μαία του Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι γονείς της Δημήτριος Χάλκος (Μηχανικός αυτοκινήτων) και Ελένη Τσέτου. Έχει ένα αδελφό, τον  Γιώργο που είναι  Μηχανολόγος Ε.Μ.Π.

Ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές της στα εκπαιδευτήρια «Λειβαδάρη» και στην Ελληνογαλλική Σχολή «Jeanne d’ Arc του» Πειραιά, όπου και αρίστευσε. Απέκτησε το πτυχίο του Μαθηματικού Τμήματος του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 1977 και το μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στη Διδακτική και Μεθοδολογία των Μαθηματικών του ιδίου τμήματος το 1997. Ανακηρύχθηκε ομόφωνα αριστούχος διδάκτωρ του ιδίου Τμήματος το 2004, με θέμα διατριβής «Μελέτη του Μαθηματικού περιεχομένου του Codex Vindobonensis phil. Graecus 65». Η διατριβή της χαρακτηρίστηκε διεθνώς πηγή για τα Μαθηματικά και την Ιστορία του Βυζαντίου. Απέκτησε επίσης το δίπλωμα Παλαιογραφίας από το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας το 2000.

Από το 1976 έως το 1980 εργάστηκε ως καθηγήτρια μαθηματικών σε φροντιστήριο του Πειραιά, και από το 1980 έως το 2007 ως μόνιμη εκπαιδευτικός στη δημόσια δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Διατελεί Σχολικός Σύμβουλος Μαθηματικών από το 2007 έως και σήμερα και είναι εισηγήτρια επιμόρφωσης εκπαιδευτικών σε περιφερειακά επιμορφωτικά κέντρα του Υπουργείου Παιδείας από το 1998 έως το 2000, και στην Αττική από το 2007 έως το 2013. Έχει συμμετάσχει σε ερευνητικές ομάδες του Ο.Ο.Σ.Α. του ΥΠ.Ε.Π.Θ. και στο διεθνές πρόγραμμα PISA 2000.

Είναι μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής Κριτών του περιοδικού “Ευκλείδης γ” της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας από το 2007 έως και σήμερα, του 27ου Επιστημονικού Συνεδρίου της ΕΜΕ το 2010, και της «Πανελλήνιας Παιδαγωγικής Εταιρίας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης». Συμμετείχε με ανακοινώσεις σε επιστημονικά συνέδρια του ΚΕΕ του ΥΠ.Ε.Π.Θ., της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, των Φιλοσοφικών Σχολών των Πανεπιστημίων: Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Κρήτης, Ιονίου. Συμμετείχε με ανακοινώσεις στο διεθνές συνέδριο μαθηματικών «ΜΑSSEE» στο Μπόροβετς (2003) στη Βουλγαρία, στα διεθνή συνέδρια ψηφιοποίησης «SEEDI» στην Οχρίδα (2005), στο Μαυροβούνιο το 2007 και στο Βελιγράδι το 2008.

Έχει να επιδείξει παράλληλα πλούσιο συγγραφικό έργο, στο οποίο έχουν αναφερθεί σε άρθρα τους πολλοί επιστήμονες, και αξιολογήθηκε ως σημαντική προσφορά για την εκπαίδευση των μαθητών και των φοιτητών. Έχει δεχθεί συγχαρητήριες επιστολές από πανεπιστημιακούς δασκάλους, ακαδημαϊκούς και πρυτάνεις της ημεδαπής και της αλλοδαπής.

Είναι συγγραφέας στη Βικιπαίδεια των άρθρων: «Φυσικές Επιστήμες στο Βυζάντιο», «Χειρόγραφο 72 της Βιβλιοθήκης της Δημητσάνας», «Μαθηματική ορολογία στο Βυζάντιο κατά τον 15ον αι.». Επιστημονικά άρθρα της και μελέτες έχουν δημοσιευτεί σε ξένα και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά με κριτές, σε πρακτικά διεθνών επιστημονικών συνεδρίων, σε επιστημονικά περιοδικά της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αθηνών, κ.α. Συγγραφέας των βιβλίων: «Τα Μαθηματικά στο Βυζάντιο», 2006. «Ιστορία Μαθηματικών, Τα Μαθηματικά στο Βυζάντιο», 2007. «Τα Προβλήματα της Γεωμετρίας στο Βυζάντιο», 2006. «Ιστορία Μαθηματικών. Τα Προβλήματα της Γεωμετρίας στο Βυζάντιο», 2007. «Το Μαθηματικό περιεχόμενο του Codex Vindobonensis phil. Graecus 65». Το βιβλίο χαρακτηρίστηκε διεθνώς πηγή για τα Μαθηματικά. «Η διδασκαλία των Μαθηματικών στην Ελλάδα κατά τα τελευταία χρόνια της τουρκοκρατίας, σύμφωνα με τον κώδικα 72 της βιβλιοθήκης της Δημητσάνας», το οποίο χαρακτηρίστηκε διεθνώς πηγή για τα Μαθηματικά. «Κωνικές Τομές», 2010. «Τα Βυζαντινά Μαθηματικά», 2014, ένα δίτομο έργο που χαρακτηρίστηκε από το Harvard πηγή για τα Μαθηματικά και την Ιστορία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. «Τα Μαθηματικά στην Ελλάδα από τον 15ον έως τον 18ον αι.-Τα μυστικά που αποκαλύπτουν τα χειρόγραφα», 2014. Είναι επίσης Συγγραφέας 8 βιβλίων-συλλογικών έργων «Αξιολόγησης μαθητών στα Μαθηματικά Λυκείου», του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας του Υπουργείου Παιδείας, 1998 – 2000. Η ίδια ομιλεί Αγγλικά και Γαλλικά.

Διατέλεσε Πρόεδρος Επιτροπής Πανελληνίων Εξετάσεων στον Πειραιά το 2013 και διατελεί μέλος της MENSA από το 1988 έως και σήμερα, καθώς και άλλων επιστημονικών φορέων και οργανισμών.

Στο χρόνο που διαθέτει για την ίδια, ασχολείται με την προσαρμογή των μεθόδων διδασκαλίας για τα παιδιά με ειδικές μαθησιακές ανάγκες.

Ιστοσελίδαhttps://drchalkou.simplesite.com


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien