ΣΤΑΦΥΛΟΠΑΤΗΣ Γ. ΝΙΚΟΣ

Γεννήθηκε στην Σίφνο και από πολύ νωρίς αφοσιώθηκε στην τέχνη του λόγου και την δημοσιογραφία. Έγραψε πολλά ποιήματα και πεζά τα οποία δημοσιεύτηκαν σε φιλολογικά περιοδικά και εργάστηκε ως συντάκτης και διορθωτής σε ημερήσιες εφημερίδες της Αθήνας και ως επιμελητής  λογοτεχνικών και επιστημονικών εκδόσεων. Παράλληλα ασχολήθηκε με την έρευνα και την μελέτη ιστορικών, φιλολογικών και λαογραφικών θεμάτων της Σίφνου, την συγκέντρωση πολύτιμου αρχειακού υλικού και την αναστύλωση  παλιών πνευματικών μορφών της.

Εξέδωσε τρείς ποιητικές συλλογές, την Ανθολογία Σιφνίων Ποιητών», ιστορικά και λαογραφικά μελετήματα και διήυθυνε, από το 1947-1986, δύο τοπικές εφημερίδες του νησιού του.

Είναι τακτικό μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» , της Εταιρείας Κυκλαδικών μελετών, κ.α. Επίσης συμμετείχε στο πρόγραμμα πνευματικών ανταλλαγών και συνεργασίας με τις Ενώσεις Συγγραφέων των ευρωπαϊκών χωρών (Γαλλίας,  Κύπρου κ.α.) Σοβιετικής Ένωσης. Έχει συμπεριληφθεί σε εγκυκλοπαίδειες και ανθολογίες της νεοελληνικής λογοτεχνίας, ενώ ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά και αγγλικά. Έχει βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών και από την Σιφνιακή Αδελφότητα  και το Πνευματικό Κέντρο Πειραιώς  «Ο Φίλων».

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien